Multiarenor i Norden

En multiarena är en arena som är extremt anpassningsbar som kan byggas om och anpassas till en rad olika idrotts- och kulturevenemang. Exempel på tillställningar evenemang som går att arrangera i en multiarena är bandy, ishockey, LAN-partyn, mässor, TV-inspelningar, körsång, musikevenemang etcetera.

Lokalerna byggs i syfte att snabbt kunna skifta användningsområde för exempelvis stora och extremt tunga monstertruckar, gigantiska bildskärmar, stora strålkastare, utbytbara golv med mera.

Nordens tre största arenor heter Telia Parken (f. d. Københavns Idrætspark), Friends Arena och Ullevi som ligger i Köpenhamn respektive Stockholm och Göteborg. Exempel på evenemang som arrangerats på dessa arenor är finalen i Cupvinnarcupen mellan Parma och Arsenal (1994), finalen i Uefacupen mellan Galatasaray och Arsenal (1999/2000) och Eurovision Song Contest 2001. Dessa evenemang utspelade sig på Parken i Köpenhamn.

Friends Arena har varit scen för den internationella artisteliten, som Beyoncé, Guns N’ Roses, Ed Sheeran, Bruce Springsteen, AC/DC och Iron Maiden med flera. Friends Arena är också en av världens mest moderna multiarenor med bland annat öppningsbart tak, fri sikt oavsett plats, senaste kommunikationstekniken och mycket mer.

Även Ullevi har haft några av världens största artister och idrottsevenemang hos sig under årens lopp. Eller vad sägs om VM och EM i fotboll, Madonna, U2, Rolling Stones, VM-final i Speedway, boxning med mera.