Arenor som inte längre används

Stadio Delle Alpi

Denna arena i italienska Turin byggdes inför fotbolls-VM 1990. Arenans kapacitet var närmare 70 000 åskådare, och arenan var värd för semifinalen mellan England och Tyskland.

Bygget finansierades av Turin stad och den italienska OS-kommittén som krävde att man byggde löparbanor runt fotbollsplanen som skulle kunna användas i ett eventuellt OS. Problemet är att löparbanor skapar långt avstånd mellan läktare och plan, vilket gör det svårt att se bra och skapa publikstämning.

Än värre var att löparbanorna knappt användes, inte heller tog besökarna arenan till sitt hjärta, vilket resulterade ett allt sämre publikunderlag. År 2009 rev man därför Delle Alpi.

Snabbfakta

Byggår: 1990

Publikkapacitet: 67 229

Kostnad: 200 miljoner euro

Arenans status: Riven

Pontiac Silverdome

Även denna arena byggdes inför fotbolls-EM, dock fyra år senare. 1994 var det år då de svenska herrarna gav sig av för att gräva guld men kom hem med brons.

Pontiac Silverdome invigdes ursprungligen 1975, och har varit skådeplats för en mängd olika evenemang. Här har bland annat “Hulk Hogan” mött “Andre The Giant” i wrestling och Sveriges herrar spelade mot såväl Ryssland som mot Brasilien här under VM -94.

Efter det började arenan bli dåligt skött och stegvis lät man den förfalla tills dess att den ansågs vara obrukbar. 2010 köptes arenan upp av en grekisk affärsman, som planerar att riva den då renoveringskostnaderna beräknas bli enorma.

Snabbfakta

Byggår: 1975

Publikkapacitet: 80 311

Kostnad: 55,7 miljoner dollar

Arenans status: Rivning planerad

Arena Pantanal

Inför VM 2014 trodde även brasilianarna på en ny, modern arena. Men baksmällan blev ett faktum även denna gång, då arenan stod i princip tom efter det att fotbollsfesten tystnat.

Arena Pantanal byggdes i syfte att husera matcher både under mästerskapet och efteråt, men faktum är att endast fyra gruppspelsmatcher spelades här 2014. Arenan har kapacitet för omkring 44 000 besökare, men första halvåret under 2015 låg snittet på drygt 950 personer, för att ibland vara nere på hundratalet åskådare.

Snabbfakta

Byggår: 2013

Publikkapacitet: 44 003

Kostnad: 293 miljoner dollar

Arenans status: står tom