Sveriges nationalarena

Friends Arena är byggd för att anpassas för olika evenemang och kallas för Sveriges nationalarena. Arenan kan ta omkring 50 000 åskådare i samband med en fotbollsmatch och cirka 65 000 åhörare i samband med en konsert.

Den genomgående läktarsektionen bidrar till den täta arenaatmosfären tack vare närheten till planen som samtliga åskådare har. Arenan har ett öppningsbart tak som går att skjuta åt sidan, vilket öppnar upp möjligheter för en mängd olika arrangemang året runt. Arenaunderlaget går också att anpassa för såväl grus, gräs, is med mera.

Friends Arena, som uppfyller såväl Fifas som Uefas tekniska rekommendationer för fotbollsarenor, kan bland annat arrangera Uefa Champions League-finaler som EM-slutspel. Spelplanen är 105 x 68 meter, med en takhöjd på 33 meter. Arenans öppningsbara tak mäter 107 x 80 meter och tillverkades av nederländska Hollandia BV. Taket sitter på plats med hjälp av åtta rejäla takbalkar med hjälp av hjul med sfäriska rullager från svenska SKF.

Arenan är integrerad i den så kallade Arenastaden i Solna, Stockholm. Arenastaden är en stad i staden med möjligheter till shopping, boende, rekreation och arbete. Här finns hotell, bankettsalar, kongress- och konferenslokaler, restauranger, skybar och inte minst – shoppinggallerian Mall of Scandinavia.